Op zondag 18 april 1915 moest Roland Garros met zijn vliegtuig een noodlanding maken op Hoog Wallegem te Hulste dat toen al bezet was door de Duitsers. Hij probeerde onder te duiken maar werd kort na zijn noodlanding al gevat.
In 2015, exact 100 jaar na de feiten, werden hier in Hulste een aantal activiteiten op het getouw gezet om deze gebeurtenis te herdenken.

Op zondagnamiddag 18 april 1915 kreeg de Franse vliegenier Roland Garros een opdracht: hij moest bommen droppen boven een spoorwegknooppunt rond Kortrijk. In de late namiddag vertrok de piloot van op het vliegveld van St. Pol bij Duinkerke en vloog met zijn bomlading richting Kortrijk. Hij veranderde van koers toen hij de rookpluim van een stoomlocomotie ontwaarde die van Ingelmunster richting Kortrijk reed. Boven Lendelede dook Garros naar de aankomende trein en gooide een bom. Bij het optrekken viel plots de motor stil. Garros draaide in oostelijke richting en zette zijn machine neer op een weide op Hoog Wallegem. Enkele jongens waren getuige van deze bijzondere gebeurtenis.


Pieter Kerckhof (°1926 - † 2002) noteerde deze getuigenis van Cyriel Debackere. Cyriel was 14 jaar ten
tijde van de noodlanding:

“Op zondag 18 april 1915, in de avonduren, verscheen plots een vliegtuig boven Hoog Wallegem. Het toestel
gleed stil langs de molen over de hoeve en maakte aanstalten om te landen. Verbazing alom als de wielen van
de grote vogel het land raakten en het vliegtuig enkele meter verder tot stilstand kwam. Ik had de anvliegende
machine het eerst gezien en wijzend en roepend alarmeerde ik mijn speelkameraden. Als een vizier bleven onze ogen op de neerkomende ‘vlieger’ gericht. Pas wanneer het toestel stil stond, stoven we over het veld om
de vreemde machine van dichtbij te kunnen bewonderen. De vliegenier haastte zich uit het vliegtuig en vroeg om lucifers. Uit alle kanten kwamen nieuwsgierigen naar het neergestreken vliegtuig kijken. De piloot werd snel door de omwonenden weggebracht naar de hoeve van Edmond Roelens. Uit het vliegtuig steeg zwarte rook, dit trok de aandacht van de ingekwartierde soldaten. Met paarden en fietsen kwamen ze ijlings het land opgereden op zoek naar de verborgen vliegenier. Ze doofden het brandende vliegtuig en hielden nieuwsgierigen op afstand. Uit schrik dat de soldaten ons zouden ondervragen werden we aangemaand om de plek te verlaten. Een tijd later hoorden we Duits geroep. Van achter de hoeve verscheen een schare soldaten met tussen hen de vliegenier. Hij werd in een Duitse ziekenwagen weggebracht. Van het half verbrande vliegtuig werden de ‘vleren’ afgedaan, alles werd op een boerenkar geladen en weggevoerd”.


Hier vind je:
De Roland Garrosbrochure

Hieronder enkele foto- en videoreportages van toen : 

FOTO'S
Vooraf
 
Inhuldiging monument 
 
Voordracht Fhilip Vannieuwenhuyze
  
Beachtennis
  
Lezing Philippe Jung
 
Vinkenzetting
 
Taptoe
 
Wandeling & re-enacting
  
Maandag: schoolbezoeken



FILMS

Hymnes aan het oorlogsmonument

Toespraak Sis Verschelde en André Vanassche
  
Toespraak Annick Vandebuerie
   
Onthulling monument  
Optocht van de zouaven aan het Hoog Wallegem  
  
Re-enactors op Hoog Wallegem  
 
Wandeling Roland Garros